1. Anasayfa
  2. AGS Rehberlik
Trendlerdeki Yazı

AGS (Akademi Giriş Sınavı) Puanı Nasıl Hesaplanıyor?

AGS (Akademi Giriş Sınavı) Puanı Nasıl Hesaplanıyor?
AGS puanı nasıl hesaplanıyor
0

AGS ilk kez yapılacağı için birçok aday testlerin katsayılarını, puan hesaplama sistemini merak ediyor. Öyle ki sitemizde yer alan puan hesaplama robotuna bu bağlamda sorular geliyor. ÖSYM’nin sınavla ilgili yaptığı duyurulardan yola çıkarak AGS puanı nasıl hesaplanıyor sorusuna yanıt vereceğim.

Değerli öğretmenlerimiz unutmayınız ki sınav yapılmadan %100 doğrulukta AGS puan hesaplama yapabilecek bir robot yoktur. Hatta ÖSYM ve MEB el ele verse, bir puan hesaplama robotu yapsa onların da sonucu tahmini olacaktır. Çünkü AGS puanı hesaplanırken standart sapma, ağırlıklı puanlar gibi değişkenler kullanılıyor. Bunlara da yalnızca sınavdan sonra ulaşılabiliyor.

Aslında ÖSYM tarafından yapılan açıklamada AGS (Akademi Giriş Sınavı) test ağırlıkları yüzde olarak verilmişi. Aşağıda ilgili görseli bulabilirsiniz. AGS puan hesaplama sisteminde kullanılan MEB-AGS-P1, MEB-AGS-P2, MEB-AGS-P3 puan türleri için farklı katsayılar bulunuyor.

AGS testlerin yüzde ağırlıkları

Bu katsayıları ÖSYM daha önce yayınlamıştı. Biz de AGS Puan Hesaplama Robotu sayfamızda bu katsayılardan faydalandık. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bu katsayılar yalnızca testlerin ham puanlarını belirliyor. Bu puanlar ise sonuç açısından yetersiz kalıyor. ÖSYM bu ham puanları çeşitli işlemlerden geçirip standart puanlara dönüştürüyor.

ÖSYM’nin bu konu hakkındaki açıklaması şu şekilde:

AGS’de bulunan 6 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecek. Bu 6 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak. Her alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak, ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Kaynak: MEB

AGS Standart Sapma Olayı

Adayların sınavda aldığı ham puanlar, yani doğru sayılarından elde edilen puanlar, doğrudan karşılaştırmak için yeterli değil. Çünkü herkesin sınav performansı farklı olabilir. İşte bu yüzden istatistiksel bir yöntemle bu puanlar standart puana çevriliyor.

Ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puan demek: Tüm adayların puanları öyle bir sistemde gösteriliyor ki,

  • Tüm puanların ortalaması 50 oluyor (yani ortalama başarı 50 olarak kabul ediliyor),
  • Standart sapma 10 oluyor, yani adayların başarıları bu ortalama etrafında ne kadar dağılıyor, bu gösteriliyor.

Neden yapılıyor? AGS Puanı Hesaplama Formülü:

Bu şekilde puanlar daha adil ve karşılaştırılabilir hale geliyor. Mesela bir test diğerlerinden daha zorsa, ham puanlar düşük olabilir. Ama bu sistemle zorluk farkları dengeleniyor. Yani bir testte 30 alan ama o test çok zorsa, standart puanı 50 olabilir. Böylece herkes adil bir şekilde değerlendirilmiş oluyor.

Normal şartlarda MEB AGS Puan Hesaplama Formülü aşağıdaki gibidir, ancak biz sitemizde buna yakın bir dönüşümle verilen katsayıları kullanarak hesaplama yapıyoruz.

AGS Puan Hesaplama Formülü

Biz Puanınızı Nasıl Hesaplıyoruz?

Siz de Türkiye’nin ilk karşılaştırmalı ve branş bazlı AGS Puan Hesaplama Robotu sayfamızda puanınızı hesaplayabilirsiniz. Burada aynı branştan hesaplama yapan kullanıcıların puanını 50 puan üzerinde olması halinde veri tabanına kaydediyor ve size sunuyoruz. Bu verileri de her 30 günde bir siliyoruz. Böylece mevcut puan türünün ortalaması daha güvenli hala geliyor.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur:

Puan hesaplama robotumuzda ÖSYM’nin verdiği katsayıları kullanıyoruz ancak elimizde standart sapma ve ortalama puanlar olmadığı için biz de bazı dönüşümler yapıp puanınızı standart puanlara çeviriyoruz. (Yoksa yüksek netler ile çok düşük puanlar verir.) Bunu yaparken de KPSS’ye benzer bir yöntem kullanıyoruz. Bu yüzden gerçek sınav hesaplaması ile aşağı ya da yukarı yönlü farklar oluşabilmektedir.

Sürekli güncellenen AGS testleri çöz sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın. Özgün ve çoktan seçmeli sorular ile kendinizi deneyebilirsiniz.

Umarım AGS puanı nasıl hesaplanıyor sorusuna açıklayıcı bir cevap vermişizdir. Sınav kapsamında sormak istediğiniz sorular için Soru Sor bölümünü kullanabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir